Składniki:
Ciasto:
350 g .masła
300 g. cukru
2 opakowania cukru waniliowego
szczypta sol
6 jajek
40 ml. rumu
500 g. mąki
1 opakowanie proszku do pieczenia
175 ml. mleka
30 g. kakao
Dekoracja:
200 g .nugatu orzechowego
30 g .posiekanych pistacji
Poza tym:
tłuszcz
forma z kominkiem
Wykonanie:
Ciasto:
Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą masę. Kolejno dodawać jajka i ucierać tak długo, aż cukier się rozpuści.Do masy dodać rum. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, porcjami dodawać do masy, stale ucierając. Następnie dodać mleko i mieszać aż ciasto z trudem będzie odrywać się od łyżki. Piekarnik rozgrzać do 175C.Formę dokładnie natłuścić. Do formy przełożyć 2/3 porcji ciasta gładko rozsmarować. Resztę ciasta wymieszać z kakao i wyłożyć na jasne ciasto. Ciasta delikatnie wymieszać widelcem. Babkę piec 55-60 minut. Upieczoną babkę wyjąc z pieca, przestudzić ,wyjąć z formy i wystudzić. Nugat podzielić na porcje, włożyć do metalowej miski, roztopić w ciepłej kąpieli wodnej i polać babkę. Ciasto posypać pistacjami i odstawić, by polewa zastygła.