PUSZYSTA BABKA MARMURKOWA

Składniki:

Ciasto:

 

350 g .masła

300 g. cukru

2 opakowania cukru waniliowego

szczypta sol

6 jajek

40 ml. rumu

500 g. mąki

1 opakowanie proszku do pieczenia

175 ml. mleka

30 g. kakao

 

Dekoracja:

 

200 g .nugatu orzechowego

30 g .posiekanych pistacji

Poza tym:

tłuszcz

forma z kominkiem

 

Wykonanie:

 

Ciasto:

 

Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym  i solą na puszystą masę. Kolejno dodawać    jajka i ucierać tak długo, aż cukier  się  rozpuści.Do masy dodać rum.  Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, porcjami dodawać do masy, stale ucierając. Następnie dodać mleko i mieszać aż ciasto z trudem będzie odrywać się od  łyżki. Piekarnik rozgrzać do 175C.Formę dokładnie natłuścić. Do formy przełożyć 2/3 porcji ciasta gładko rozsmarować. Resztę ciasta wymieszać z kakao i wyłożyć na jasne ciasto. Ciasta delikatnie wymieszać widelcem. Babkę piec 55-60 minut. Upieczoną babkę wyjąc z pieca, przestudzić ,wyjąć z formy i wystudzić. Nugat podzielić na porcje, włożyć do metalowej miski, roztopić w ciepłej kąpieli wodnej i polać babkę. Ciasto posypać pistacjami i odstawić, by polewa zastygła.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *