Składniki:
60 dag. mąki
12 dag. margaryny
40 dag. półtłustego twarogu
15 dag. drobnego cukru
2 dag. drożdży
2 łyżki śmietany 12%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
3 łyżki mleka
1/2 laski wanilii
szczypta soli
konfitura
olej
Wykonanie:
Mleko lekko podgrzej, wkrusz drożdże, dodaj 3 łyżki mąki, dobrze wymieszaj, odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. Resztę mąki przesiej do miski, dodaj cukier, sól, proszek do pieczenia, zmielony twaróg i śmietanę, wymieszaj. Wbij jajka, dodaj nasionka z laski wanilii, posiekaną margarynę i zaczyn drożdżowy. Zagnieć. Ciasto przykryj, odstaw na godzinę. Ciasto rozwałkuj, wytnij serduszka, odstaw na 30 minut, by podrosły. Usmaż w dużej ilości oleju, osącz. Przy pomocy szprycy nadziej konfiturą. Podawaj Np. polane lukrem