PUSZYSTE RACUSZKI DROŻDŻOWE Z WANILIĄ

Składniki:

 

60 dag. mąki

12 dag. margaryny

40 dag. półtłustego twarogu

15 dag. drobnego cukru

2 dag. drożdży

2 łyżki śmietany 12%

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 jajka

3 łyżki mleka

1/2 laski wanilii

szczypta soli

konfitura

olej

 

Wykonanie:

 

Mleko lekko podgrzej, wkrusz drożdże, dodaj 3 łyżki mąki, dobrze wymieszaj, odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. Resztę mąki przesiej do miski, dodaj cukier, sól, proszek do pieczenia, zmielony twaróg i śmietanę, wymieszaj. Wbij jajka, dodaj nasionka z laski wanilii, posiekaną margarynę i zaczyn drożdżowy. Zagnieć. Ciasto przykryj, odstaw na godzinę. Ciasto rozwałkuj, wytnij serduszka, odstaw na 30 minut, by podrosły. Usmaż w dużej ilości oleju, osącz. Przy pomocy szprycy nadziej konfiturą. Podawaj Np. polane lukrem

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *