Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
4 łyżki cukru pudru
3 łyżki śmietany
10 dag. margaryny
1 jajko
Masa:
4 żółtka
2 jajka
1 szklanka cukru
1 kg. sera z wiaderka
2 torebki cukru waniliowego
2 torebki budyniu waniliowego
1i 1/2 – 2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
Piana:
4 białka
3/4 szklanki cukru
Wykonanie:
Ciasto:
Wszystkie składniki razem zagnieść, wyrobić na gładkie ciasto. Rozwałkować, wylepić wysmarowaną blachę o wymiarach 25 x 30 cm. lekko ponakłuwać.
Masa:
Żółtka i jajka ubić z cukrem. Miksując, stopniowo dodawać, ser po 1 łyżce. Gotową masę powinna być dość lejąca ) wylać na ciasto. Wierzch wyrównać. Piec 45 minut w temperaturze: 180 C.
Piana:
Białka ubić, wsypując cukier. Sernik wyjąć z piekarnika, na wierzch wylać pianę. Zapiekać jeszcze 15 minut w tej samej temperaturze.