Składniki:

Ciasto:

2 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia,

4 łyżki cukru pudru

3 łyżki śmietany

10 dag. margaryny

1 jajko

Masa:

4 żółtka

2 jajka

1 szklanka cukru

1 kg. sera z wiaderka

2 torebki cukru waniliowego

2 torebki budyniu waniliowego

1i 1/2 – 2 szklanki mleka

1/2 szklanki oleju

Piana:

4 białka

3/4 szklanki cukru

Wykonanie:

Ciasto:

Wszystkie składniki razem zagnieść, wyrobić na gładkie ciasto. Rozwałkować, wylepić wysmarowaną blachę o wymiarach 25 x 30 cm. lekko ponakłuwać.

Masa:

Żółtka i jajka ubić z cukrem. Miksując, stopniowo dodawać, ser po 1 łyżce.  Gotową masę  powinna być dość lejąca ) wylać na ciasto. Wierzch wyrównać. Piec 45 minut w temperaturze: 180 C.

Piana:

Białka ubić, wsypując cukier. Sernik wyjąć z piekarnika, na wierzch wylać pianę. Zapiekać jeszcze 15 minut w tej samej temperaturze.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *