Składniki;

Ciasto;

40 dag. mąki pszennej
20dag.margaryny
10dkg cukru pudru
4 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy

Dodatkowo;

marmolada lub dżem z czarnej porzeczki

Beza:

4 białka

20 dag.cukru

Wykonanie ;

Beza;

Ubić  białka  z  cukrem pudrem na sztywna pianę.

Wykonanie;

Ciasto;

Z podanych składników zagnieść szybko ciasto i podzielić na dwie części.Placki pieczemy w jednakowej foremce posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia.Jeden placek pieczemy pusty same ciasto, a drugi placek smarujemy lekko dżemem lub marmoladą,Ubitą masę bezową nałożyć na marmoladę i posypać grubo siekanymi orzechami i piecz w nagrzanym piekarniku około 40 minut w temperaturze150C.

Masa budyniowa;
1/2 litra mleka
1/2 szklanki cukru
1cukier waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka

12 i 1/2 dag.masła lub margaryny

1 kieliszek spirytusu według swojego uznania

Wykonanie;

Z podanych składników oprócz masła ugotować budyń lekko przestudzić pod przykryciem ,żeby nie utworzył się korzuch na budyniu.,i utrzeć z masłem lub margaryną,dodać kieliszek spirytusu.

Przełożyć placki;

Placek pusty,masa budyniowa,placek z orzechami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *