Składniki;

Ciasto:
30 dag. mąki pszennej
15 dag .margaryny
1 łyżka śmietany
1/2  szklanki cukru
2 łyżki miodu prawdziwego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąkipszennej
1/2  szklanki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
1 litr i 1/2 szklanki mleka
4 i 1/2 łyżki cukru
1 cukier wanilinowy
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki

25 dag. masła lub margaryny

Wykonanie;

 

Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie równie części i upiec 2 ciasta w tej samej blaszce posmarowanej i posypanej bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia.Piecz w nagrzanym piekarniku 20-30 minut w temperaturze 170  C.

Biszkopt:

Białka ubić na pół sztywno, dodać cukier i ubić na sztywno. Dodawać po jednym żółtku. Delikatnie połączyć z przesianymi mąkami i proszkiem do pieczenia. Upiec w tej samej blaszce co ciasto kruche.wyłożonej papierem do pieczenia .piecz w nagrzanym piekarniku 180C. około 30-35 minut.

Krem:

Odlać trochę mleka, resztę zagotować z margaryną i cukrami. W odłożonym mleku rozpuścić mąki, zagotować. Gorącym kremem przełożyć ciasta.

Kolejność:

kruche ciasto,krem,biszkopt,krem,ciasto kruche. Gdy ostygnie polukrować wierzch i dowolnie udekorować.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *