Składniki:
1 kg. ziemniaków
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3 ziemniaki surowe
1 jajko
30 dag. kapusty kiszonej
1/2 kg. pieczarek
2 cebule
sól
pieprz
2 ząbki czosnku
10 dag. boczku wędzonego
Wykonanie:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Surowe ziemniaki ścieramy na tarce dajemy na sitko i odciskamy. Do ziemniaków dodajemy mąkę, jajko, starte ziemniaki wyrabiamy dokładnie masę ziemniaczaną. Kapustę kroimy drobno i gotujemy do miękkości obrane pieczarki kroimy podsmażamy z cebulką mielimy doprawiamy solą pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Z masy ziemniaczanej formujemy wałek kroimy na kawałki do środka dajemy farsz z kapusty i pieczarek zlepiamy i gotujemy w osolonej wodzie 10 minut po wypłynięciu na wierzch. Boczek z cebulką kroimy w kostkę podsmażamy i polewamy pyzy.