Składniki:


Ciasto:


2 żółtka
1 jajko
25 dag.margaryny
4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 łyżki śmietany
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 szklanki mleka
3 budyńie śmietankowe bez cukru
1/2 szklanki cukru
Dodatkowo:
60 dag .rabarbaru
1/2 szklanki cukru
cukier puder do posypania ciasta


Wykonanie:

Rabarbar obrać, pokroić na kawałki, wymieszać z cukrem, odstawić na 20 minut.


Ciasto :


Mąkę przesiać z proszkiem do miski. Następnie dodać żółtka i jedno całe jajko. Pokroić na kawałki margarynę dodać do mąki razem ze śmietaną, zagnieść ciasto, dobrze wyrobić. Formę o wymiarach 40x26cm. wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą. Podzielić ciasto na 2 części, jedną część włożyć do zamrażalki, drugą częścią ciasta , wyłożyć dno i boki formy. Rabarbar odlać z soku, ułożyć go na cieście.
Budyń:
Do garnka wlać 3 szklanki mleka, dodać cukier, zagotować. Wsypać budyń do garnuszka, zalać pozostałym mlekiem, dokładnie wymieszać, wlać na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania budyniu. Wylać gorący budyń na rabarbar. Zetrzeć na tarce o dużych otworach drugą część ciasta. Włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika do180C. na około 40- 50 minut. Upieczone i ostudzone ciasto, posypać cukrem pudrem.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *