Składniki;
1 i 1/2 dag. drożdży
5 dag. cukru
250 ml. mleka
25 dag. mąki pszennej
2 jajka
5 dag.masła
2-3 jabłka – drobno pokrojone lub starte na tarce

Wykonanie:

Masło roztopić, lekko przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem. Drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru i 1/2 szklanki mleka, wlać do mąki, dodać utarte z cukrem jajka, resztę mleka i stopione masło,dobrze wyrobić łyżką, aż ukażą się pęcherzyki. Ciasto powinno mieć gęstość śmietany. Dodać starte na grubej tarce jabłka, wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto nabierać łyżką, kłaść racuszki na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu . Podawać na ciepło z konfiturami lub bitą śmietaną.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *