Składniki;

1/2 kg. mąki pszennej
2 jajka
2 łyżki cukru
5 dag. drożdży świeżych
1i 1/2 szklanki letniego mleka
szczypta soli

4 jabłka

Wykonanie;

Jabłka obrać i pokroić w kostkę .W garnuszku rozetrzeć drożdże z cukrem aż do rozpuszczenia się,po czym wlać letnie mleko. Mąkę przesiać do miski,wsypać wszystkie składniki ,dodać roztrzepane widelcem jajka,wlać drożdże z mlekiem. Wszystko wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 40-50 minut do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasta, dodać jabłka pokrojone w kostkę i wymieszać.Piec na gorącym oleju i na małym ogniu mocząc łyżkę w gorącej wodzie przed nałożeniem ciasta. Po upieczeniu racuszki posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *