Składniki;

1 kg.wiaderko twarogu Piątnica

3/4 szklanki cukru

25 dag.masła

4 łyżeczki cukru waniliowego

8-9 jajek zależy od wielkości

1 budyń waniliowy bez cukru

3 łyżki płaskie kaszy manny

sok z 1/2 cytryny

kilka kropli zapachu śmietankowego

zapach arakowy

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

bakalie

Wykonanie;

 

Masło utrzeć  z cukrami dodając po jednym żółtku,dobrze ucierając i dodawać po łyżce twarogu,na koniec budyń z proszkiem,zapachy i sok z cytryny bakalie wymieszane w mące. Z białek ubić piane ze szczyptą soli i dodać do masy serowej mieszając drewnianą łyżką.Wylać na blaszkę wysmarowaną margaryną i lekko posypaną bułką tartą. Nagrzać piekarnik do 180 C.wstawić sernik piec 50 -60 minut .Po upieczeniu zostawić sernik w kuchence na około 2 godziny .Zimny sernik posmarować dżemem wiśniowym lub konfiturą i polać polewą i udekorować wiórkami kokosowymi.

 

Polewa:

1/3 kostki masła lub margaryny

4 łyżki cukru

1 łyżka kakao

1 łyżka wody

 

Dodatkowo;

wiórki kokosowe

Wszystkie składniki dać  do rondelka i podgrzewać nie dopuszczając do gotowania,lekko ostudzoną polewą polać po dżemie rozsmarować i posypać wiórkami kokosowymi.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *