Składniki:
50 dkg. mąki
10 dkg cukru
3 jajka
5 dkg. masła
5 dkg. drożdży
1/2 szklanki mleka
3 – 4 miękkie jabłka
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Do miski wsypać przesianą mąkę, wbić jajka, masło. Do letniego mleka dodać cukier i drobno pokruszone drożdże, wymieszać. Dodać do mąki. Całość zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1/2 godziny. Tymczasem obrać jabłka i pokroić w drobne plasterki. Gdy ciasto już wyrośnie wyrobić je. Ciasto jest gotowe wtedy, gdy odchodzi od ręki. Wyrobione ciasto znów odstawiamy na 1/2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie rozgrzać olej na patelni. Zamoczyć łyżkę w zimnej wodzie, po czym nabrać nią ciasto i położyc na patelnię, uformować placuszek. Smażyć z obydwu stron na wolnym ogniu na złoty kolor. By sprawdzić, czy racuchy są dobre, najlepiej jeden z nich przełamać na pół. Ciepłe racuchy posypujemy cukrem pudrem.