Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 łyżka oleju
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
3 szklanki mleka
3/4 szklankicukru
25 dag. margaryny
1 szklanka maki pszennej
zapach waniliowy
Masa kokosowa:
20 dag. wiórek kokosowych
2 łyżki masła
1/2 zapachu waniliowego
Wykonanie:
Z białek ubić pianę ze szczyptą soli, następnie dodać cukier oraz żółtka,wymieszać, dodać olej oraz przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia,wymieszać łyżką. Biszkopt wylać na blaszkę 28×24 cm. i piecz około 25- 30 minut w 180 C.
Krem:
3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
25 dag.masła lub margaryny
1 szklanka maki pszennej
zapach waniliowy
Wykonanie:
1 i 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem w reszcie mleka rozprowadzić mąkę będzie geste , wlać do gotującego się mleka i szybko mieszać budyń. chwilkę zagotować mieszając, ostudzić. Gdy budyń przestygnie ucierać go z miękkim masłem i zapachem waniliowym.
Masa kokosowa:
Kokos, masło i zapach waniliowy smażyć na patelni, gdy kokos się lekko zarumieni odstawić Ostudzić. Biszkopt przeciąć na pół wzdłuż. Dolny placek posmarować większą częścią kremu. Przykryć drugim plackiem i rozsmarować pozostały krem. Na to wysypać wystudzony kokos i delikatnie docisnąć rękami aby nie spadał.