Składniki:

Biszkopt:

6 jajek

1 szklanka cukru

1 łyżka oleju

1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

1i  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

3 szklanki mleka

3/4 szklankicukru

25 dag. margaryny

1 szklanka maki pszennej

zapach waniliowy

Masa kokosowa:

20 dag. wiórek kokosowych

2 łyżki masła

1/2 zapachu waniliowego

 

Wykonanie:

 

Z białek ubić pianę ze szczyptą soli, następnie dodać cukier oraz żółtka,wymieszać, dodać olej oraz przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia,wymieszać łyżką. Biszkopt wylać na blaszkę 28×24 cm. i piecz około 25- 30 minut w 180 C.

Krem:

3 szklanki mleka

3/4  szklanki cukru

25 dag.masła lub margaryny

1 szklanka maki pszennej

zapach waniliowy

 

Wykonanie:

 

1 i 1/2  szklanki mleka zagotować z cukrem w reszcie mleka rozprowadzić mąkę będzie geste , wlać do gotującego się mleka i szybko mieszać  budyń.  chwilkę zagotować mieszając, ostudzić. Gdy budyń przestygnie ucierać  go z miękkim masłem i zapachem waniliowym.

Masa kokosowa:

Kokos, masło i zapach waniliowy smażyć  na patelni, gdy kokos się lekko zarumieni odstawić Ostudzić. Biszkopt przeciąć na pół wzdłuż. Dolny placek posmarować większą częścią kremu. Przykryć drugim plackiem i rozsmarować pozostały krem. Na to wysypać wystudzony kokos i delikatnie docisnąć rękami aby nie spadał.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *