Składniki:

1/2 kg kabaczka
3,5 dl jogurtu
1 mała cebula
2 ząbki    i czosnku
1/2 łyżeczki chilli
1/2 łyżeczki masła
nać pietruszki
sól do smaku

Sposób wykonania:
.
Z obranego kabaczka usunąć środek nasienny, pokroić w kostkę. Gotować w osolonej wodzie nie dłużej niz. 5 min., aby zachował jędrność. Odcedzić i ostudzić. Jogurt dobrze roztrzepać z solą. Dodać kawałki kabaczka, bardzo drobno posiekaną cebule i czosnek, wymieszać. Raitę przeląc do małych miseczek, posypać z wierzchu gram masła i chilli. Włożyć do lodówki na 40 min. Podawać jako dodatek do dania głównego, po przybraniu nacią pietruszki.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *