Składniki:

Ciasto:

20 dag.zimnego masła lub margaryny

3 czubate szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki gęstej śmietany lub jogurtu

1 jajko

4 dag. drożdży świeżych

6 łyżeczek cukru

1/4 łyżeczki soli do nadziewania

Ponadto:

powidła morelowe lub śliwkowe czy marmolada

1 żółtko

2 łyżki mleka

cukier puder

Wykonanie:

Drożdże rozkruszyć zasypać cukrem i łyżką mąki, rozmieszać zostawić na kilka minut żeby się rozpłynęły. Mąkę przesiać z solą, dodać pokrojone na kawałki masło, rozetrzeć palcami bardzo dokładnie lub posiekać.Wlać drożdże, dodać jajko i jogurt, zagnieść elastyczne, dość miękkie ciasto. Ciasto podzielić na 8 części, każdą rozwałkować na placek średnicy około 20-25 cm i pokroić po przekątnej na 6 trójkątów. Przy zewnętrznej krawędzi każdego trójkąta nałożyć małą łyżeczkę powideł i zwinąć rogaliki zlepiając dokładnie brzegi. Ułożyć je luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować mieszanką żółtka i mleka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C. aż się zrumienią około 10 – 12 minut. Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem. Można też rogaliki polukrować lukrem utartym z cukru pudru i soku cytrynowego.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *