Składniki:
Ciasto:
20 dag.zimnego masła lub margaryny
3 czubate szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki gęstej śmietany lub jogurtu
1 jajko
4 dag. drożdży świeżych
6 łyżeczek cukru
1/4 łyżeczki soli do nadziewania
Ponadto:
powidła morelowe lub śliwkowe czy marmolada
1 żółtko
2 łyżki mleka
cukier puder
Wykonanie:
Drożdże rozkruszyć zasypać cukrem i łyżką mąki, rozmieszać zostawić na kilka minut żeby się rozpłynęły. Mąkę przesiać z solą, dodać pokrojone na kawałki masło, rozetrzeć palcami bardzo dokładnie lub posiekać.Wlać drożdże, dodać jajko i jogurt, zagnieść elastyczne, dość miękkie ciasto. Ciasto podzielić na 8 części, każdą rozwałkować na placek średnicy około 20-25 cm i pokroić po przekątnej na 6 trójkątów. Przy zewnętrznej krawędzi każdego trójkąta nałożyć małą łyżeczkę powideł i zwinąć rogaliki zlepiając dokładnie brzegi. Ułożyć je luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować mieszanką żółtka i mleka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C. aż się zrumienią około 10 – 12 minut. Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem. Można też rogaliki polukrować lukrem utartym z cukru pudru i soku cytrynowego.