Składniki;
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka gęstej śmietany 18%
25 dag. margaryny lub masła
Dodatkowo;
1 jajko do posmarowania rogalików
dżem truskawkowy lub powidła śliwkowe
cukier puder
Wykonanie;
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pozostałe składniki i ugnieść ciasto. Następnie ciasto dać do lodówki na 30 minut, by odpoczęło. Po upływie tego czasu, rozwałkować je i wycina trójkąciki, z których będziemy robić rogaliki. Do środka na szerszy koniec trójkąta nałożyć nadzienie, zawijać, rogaliki układa na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie posmarować je roztrzepanym jajkiem, by po upieczeniu miały złocisty kolor. Rogaliki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut w temperaturze 190C. Po wyjęciu, posypujemy cukrem pudrem.