Składniki:

 

1/2 kg. mąki

25 dag. margaryny

2 żółtka

5 dag. kostki drożdży

2 łyżki cukru

1 /4 szklanki ciepłego mleka

Dodatkowo:

 

Cukier puder

cukier waniliowy

marmolada twarda

żółtko do smarowania

Wykonanie:

W letnim mleku rozpuścić drożdże z cukrem dodać resztę składników.Margarynę rozpuścić i letnią wlać do ciasta.Zagnieść ciasto i włożyć do zimnej wody tak aby było przykryte. Gdy ciasto wypłynie wyciągnąć. Na stolnice nasypać mąki i wyrobić ciasto. Rozwałkować dość cienko na koło. Podzielić  na trójkąty i od szerokiej strony dawać marmoladę i zwijać do wąskiej strony. Rogaliki smarować roztrzepanym żółtkiem. Piec około 30 minut w temperaturze180C. Po wyciągnięciu z piekarnika posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *