Składniki:
4 żółtka
1 kg mąki
10 dag świeżych drożdży
1/2 litra kwaśnej śmietany
4 łyżki cukru
250 gr margaryny
szczypta soli
marmolada do nadzienia rogalików
Wykonanie:
Margarynę rozpuścić i ostudzić. Drożdże utrzeć z cukrem po czym wymieszać ze śmietaną. Do mąki dodać żółtka, rozpuszczoną margarynę, szczyptę soli oraz rozpuszczone drożdże ze śmietaną, wszystko zagnieść. Rozwałkować na stolnicy posypanej mąką, wyciąć koło przykładając talerz do ciasta. Wykrawać trójkąt ,na każdy trójkąt nałożyć łyżeczkę marmoladę i zwijać w kształt rogalików, posmarować białkiem na wierzchu. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym piec w nagrzanym piekarniku 180 st. ok.30- 35 min.