Składniki:
1 kg mąki pszennej
1/ 2kg. Masła
6 łyżek kwaśnej śmietany
4 żółtka
1/2 łyżeczki soli
5 dag. drożdży
1/2 szklanki ciepłego mleka
4 łyżki cukru
Ponadto:
wiaderko marmolady
Wykonanie:
Make posiekać z masłem ,dodać śmietanę ,żółtka,sol, wymieszać nożem. Drożdże rozkruszyć ,zalać mlekiem , wsypać cukier, dobrze rozmieszać ,dodać do pozostałych składników. wyrobić na gładkie ciasto . Podzielić na 10 części ,rozwałkować na kształt koła, cienko i podzielić to koło na 8 trójkątów, położyć nadzienie u szerszej części koła zwinąć na kształt rogalika.Przełożyć na posmarowana blaszkę. Piecz w temperaturze 160 C. 25- 30 minut do zarumienienia. Można polukrować lub posypać cukrem pudrem.