ROGALIKI KRUCHO DROZDZOWE

Składniki:

1 kg mąki pszennej

1/ 2kg. Masła

6 łyżek kwaśnej śmietany

4 żółtka

1/2 łyżeczki soli

5 dag. drożdży

1/2 szklanki ciepłego mleka

4 łyżki cukru

Ponadto:

wiaderko marmolady

Wykonanie:

Make posiekać z masłem ,dodać śmietanę ,żółtka,sol, wymieszać nożem. Drożdże rozkruszyć ,zalać mlekiem , wsypać cukier, dobrze rozmieszać ,dodać do pozostałych składników. wyrobić na gładkie ciasto . Podzielić na 10 części ,rozwałkować na kształt koła, cienko i podzielić to koło na 8 trójkątów, położyć nadzienie u szerszej części koła zwinąć na kształt rogalika.Przełożyć na posmarowana blaszkę. Piecz w temperaturze 160 C. 25- 30 minut do zarumienienia. Można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *