ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE

Składniki:

1 kg. mąki tortowej
1/2 kg. margaryny
2 szklanki śmietany kremówki (kwaśnej)
10 dag. drożdży
4 żółtka
1 białko
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
dżem truskawkowy lub inny według swojego smaku

Wykonanie:

Mąkę przesiać, następnie posiekać z margaryną, dodać drożdże utarte tylko z łyżeczką cukru. Dodać śmietanę, żółtka i sól. Wszystko razem wyrobić, chwilę poczekać i rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm. Wykrawać trójkąty z ciasta, na każdy nałożyć odrobinę dżemu, zwijać od szerszej strony. Każdy rogalik posmarować roztrzepanym białkiem i posypać cukrem. Piecz w nagrzanym piekarniku około 35 minut w temperaturze 180 C.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *