Składniki:

45dag.mąki tortowej + ok. 50 g na podsypanie i do wałkowania
25dag. margaryny
szczypta soli
4 żółtka
4 łyżki płaskie łyżki gęstej śmietany 18%
4 płaskie łyżki cukru
3 dag. drożdży
Ponadto:
1 i1/2 litra smażonych jabłek
3/4 szklanki tartej bułki

 

Wykonanie:

Drożdże wkruszyć do śmietany i rozetrzeć razem, do ich rozpuszczenia. Żółtka utrzeć z cukrem.Przesianą  mąkę z solą, dobrze posiekać ze schłodzoną margaryną.,dodać utarte żółtka z cukrem i rozpuszczone w śmietanie drożdże. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na 2 części. Jedną część ciasta rozwałkować na wielkość blachy 24 x 36 cm. – wyłożoną papierem do pieczenia,posmarowaną margaryną .  Ciasto w blaszce posypać bułką tartą  tak aby dokładnie bułka zakryła ciasto . Na ciasto i bułkę tartą wyłożyc przesmażone jabłka. Jabłka posypujemy resztą bułki tartej. Drugą część ciasta wałkujemy na rozmiar tak jak i pierwsze ciasto (wielkość blachy + naddatek 1cm) i układamy na jabłkach. Nadmiar ciasta wciskamy pod spód, tak aby połączyło się z dolnym ciastem. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach patyczkiem. Szarlotkę przykrywamy ręcznikiem kuchennym, i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut .Piecz w piekarniku nagrzanym  180 C. na  około 40 – 50 minut.Pieczemy do suchego patyczka. Po upieczeniu, odstawiamy do przestudzenia na kratkę, na około 30  minut . Po tym czasie szarlotkę już można wyjąc z blaszki i posypać cukrem pudrem. lub udekorować lukrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *