ROGALIKI MOJEJ MAMY

Składniki:


1/2 szklanki mleka

1/2 kg .marmolady

3 jajka

3 łyżki cukru

12 i 1/2 dag. margaryny

3 szklanki mąki pszennej

7 dag. drożdży

1 białko

sól

cukier kryształ do posypania

Wykonanie:


Mleko wlewamy do rondelka i lekko podgrzewamy. Następnie w misce rozkruszyć drożdże, dodać cukier i mleko, dokładnie wymieszać.Przesianą mąkę wysypać na stolnicę,zrobić w mące dołeczek, wlewamy do niego rozpuszczone drożdże, dodajemy jajka, sól i margarynę pokrojoną na kawałki. Zagnieść ciasto, dobrze wyrobić. Ciasto wkładamy do foliowego woreczka, szczelnie zamakając. Do miski wlewamy zimną wodę, wkładamy ciasto do wody, a gdy wypłynie na wierzch, wyjmujemy i dzielimy na 3 części. Ciasto wałkujemy na okrągły placek i dzielimy na 8 trójkątów. Na trójkątach szerszych stroną ciasta kładziemy porcje marmolady i zawijamy rogaliki. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Układamy rogaliki na blaszce, pamiętając aby zrobić odstępy między rogalikami. Białko roztrzepujemy widelcem,smarujemy nim rogaliki i posypujemy je cukrem. Rogaliki pieczemy około 25 minut w rozgrzanym piekarniku 180 C.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *