Składniki:
1/2 szklanki mleka
1/2 kg .marmolady
3 jajka
3 łyżki cukru
12 i 1/2 dag. margaryny
3 szklanki mąki pszennej
7 dag. drożdży
1 białko
sól
cukier kryształ do posypania
Wykonanie:
Mleko wlewamy do rondelka i lekko podgrzewamy. Następnie w misce rozkruszyć drożdże, dodać cukier i mleko, dokładnie wymieszać.Przesianą mąkę wysypać na stolnicę,zrobić w mące dołeczek, wlewamy do niego rozpuszczone drożdże, dodajemy jajka, sól i margarynę pokrojoną na kawałki. Zagnieść ciasto, dobrze wyrobić. Ciasto wkładamy do foliowego woreczka, szczelnie zamakając. Do miski wlewamy zimną wodę, wkładamy ciasto do wody, a gdy wypłynie na wierzch, wyjmujemy i dzielimy na 3 części. Ciasto wałkujemy na okrągły placek i dzielimy na 8 trójkątów. Na trójkątach szerszych stroną ciasta kładziemy porcje marmolady i zawijamy rogaliki. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Układamy rogaliki na blaszce, pamiętając aby zrobić odstępy między rogalikami. Białko roztrzepujemy widelcem,smarujemy nim rogaliki i posypujemy je cukrem. Rogaliki pieczemy około 25 minut w rozgrzanym piekarniku 180 C.