Składniki:
3 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
5 dag. drożdży
1 łyżka cukru
szczypta soli
powidła
migdały pokrojone
białko do smarowania
1 margaryna roztopiona
Wykonanie:
Do podgrzanego mleka dodać drożdże ,cukier ,sól rozmieszać ,Na stolnicę przesiać mąkę ,i powoli dodawać rozczyn z drożdży i margarynę roztopioną ,wszystko wyrobić i włożyć do lodówki na 2 godziny,Ciasto rozwałkować i wykrawać rogaliki .Ja wykrawam prostokąt na jednej polowce układam nadzienie i zawijam do polowy i sklejam drugą część przecinam na cztery paski i zawijam na ciasto z nadzieniem ,formuje rogaliki .Gotowe rogaliki smaruje białkiem i posypuje migdałami pokrojonymi. Piec w temperaturze 180 C. do zrumienienia ,Można zrobić polewę z cukru pudru .Rogaliki można nadziewać makiem ,serem jak kto woli.