ROGALIKI Z POWIDŁAMI

Składniki:

3 szklanki mąki

1/2 szklanki mleka

5 dag. drożdży

1 łyżka cukru

szczypta soli

powidła

migdały pokrojone

białko do smarowania

1 margaryna roztopiona

 

Wykonanie:

 

Do podgrzanego mleka dodać drożdże ,cukier ,sól rozmieszać ,Na stolnicę przesiać mąkę ,i powoli dodawać rozczyn z drożdży i margarynę roztopioną ,wszystko wyrobić i włożyć do lodówki na 2 godziny,Ciasto rozwałkować i wykrawać rogaliki .Ja wykrawam prostokąt na jednej polowce układam nadzienie i zawijam do polowy i sklejam drugą część przecinam na cztery paski i zawijam na ciasto z nadzieniem ,formuje rogaliki .Gotowe rogaliki smaruje białkiem i posypuje migdałami pokrojonymi. Piec w temperaturze 180 C. do zrumienienia ,Można zrobić polewę z cukru pudru .Rogaliki można nadziewać makiem ,serem jak kto woli.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *