RYŻ ZAPIEKANY Z JABŁKAMI ALI

Składniki:

 

2 szklanki ryżu

3szklanki wody

1 szklanka mleka

1 łyżka masła

1 kg.jabłek

2-3 brzoskwinie

2 duże jajka

4 łyżki cukru

1 cukier waniliowy

1 łyżeczka cynamonu

szczypta soli

1 szklanka słodkiej śmietanki

 

Wykonanie:

 

Surowy ryż podsmażyć w garnku na łyżce masła,wlać 3szklanki wody i 1 szklanka mleka ze szczyptą soli ,gotować aż ryż wchłonie wodę ,często mieszając. Jabłka i brzoskwinie obrać, pokroić na plasterki dodać 2 łyżki cukru i cynamon wymieszać Całe jajka utrzeć z 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę,dodać do wystudzonego ryżu wymieszać. Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem włożyć połowę ryżu, na to ułożyć owoce Na owocach rozłożyć resztę ryżu,po czym zalać szklanką śmietanki .Na górę poukładać parę wiórków masła. Piecz 180 C. około 25 minut .

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *