ROLADA BEZOWO-MIGDAŁOWA

Składniki:

4 białka

1 szklanka cukru pudru

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka octu

10 dag. migdałów w płatkach

1 łyżka oleju

1 łyżka masła

Masa:

300 ml. kremówki

1 łyżka cukru pudru

1 łyżka cukru waniliowego

20 dag. truskawek

 

Wykonanie:

Białka ubij na sztywno. Ubijaj dalej dodając ocet i cukier wymieszany z mąką, aż masa będzie lśniąca. Prostokątną blachę natłuść olejem wyłóż pergaminem. Pergamin lekko natłuść  masłem, posyp migdałami. Ostrożnie  wyłóż na nie ciasto, rozsmaruj. Piecz około 20 minut w 150 C. Wyjmij, przestudź.  Blachę odwróć na ściereczkę zdejmij pergamin . Bezę delikatnie zwiń, owiń ściereczką, wystudź. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem cukrem waniliowym. Wyłóż na bezę posyp pokrojonymi truskawkami. Zroluj, podawaj krojoną w plastry.

RADA

Bezy nie piecz zbyt

długo, aby za bardzo nie

wyschła. Powinna być

miękka, żeby nie pękała

w czasie zwijania.

Zwijaj ją ostrożnie.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *