Składniki:
4 białka
1 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu
10 dag. migdałów w płatkach
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
Masa:
300 ml. kremówki
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
20 dag. truskawek
Wykonanie:
Białka ubij na sztywno. Ubijaj dalej dodając ocet i cukier wymieszany z mąką, aż masa będzie lśniąca. Prostokątną blachę natłuść olejem wyłóż pergaminem. Pergamin lekko natłuść masłem, posyp migdałami. Ostrożnie wyłóż na nie ciasto, rozsmaruj. Piecz około 20 minut w 150 C. Wyjmij, przestudź. Blachę odwróć na ściereczkę zdejmij pergamin . Bezę delikatnie zwiń, owiń ściereczką, wystudź. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem cukrem waniliowym. Wyłóż na bezę posyp pokrojonymi truskawkami. Zroluj, podawaj krojoną w plastry.
RADA
Bezy nie piecz zbyt
długo, aby za bardzo nie
wyschła. Powinna być
miękka, żeby nie pękała
w czasie zwijania.
Zwijaj ją ostrożnie.