Składniki:
2 jajka
5 dag. mąki pszennej
3 dag. mąki ziemniaczanej
3 dag. cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
1 jajko
3 dag. mąki ziemniaczanej
3 dag. cukru
3 dag. śmietany kremówki
1/2 szklanki wytrawnego wina
3 łyżki soku z cytryny
otarta skórka z 1 cytryny
2 dag. czekolady
Wykonanie:
Ciasto:
Oddzielić białka od żółtek. Rozprowadzić żółtka z 2 łyżkami gorącej wody, utrzeć zcukrem. Dodać ubite białka i resztę składników, wymieszać. Wyłożyć pergaminem pół blachy rozsmarować ciasto. Piec w temperaturze 200 C. przez 10 minut. Wyjąć na ściereczkę zdjąć pergamin zwinąć ciasto.
Nadzienie:
Zagotować wino z cukrem i 1/2 szklanki wody. Dodać mąkę zmieszaną z żółtkiem , sokiem i skórką z cytryny zagotować. Dodać ubite białko ,ostudzić. Połączyć z bitą śmietaną dodać posiekaną czekoladę . Rozwinąć ciasto posmarować kremem ponownie zwinąć .