Składniki:

2 jajka

5 dag. mąki pszennej

3 dag. mąki ziemniaczanej

3 dag. cukru

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:

1 jajko

3 dag. mąki ziemniaczanej

3 dag. cukru

3 dag. śmietany kremówki

1/2 szklanki wytrawnego wina

3 łyżki soku z cytryny

otarta skórka z 1 cytryny

2 dag. czekolady

 

Wykonanie:

 

Ciasto:

Oddzielić białka od żółtek. Rozprowadzić żółtka z 2 łyżkami gorącej wody, utrzeć zcukrem. Dodać ubite białka i resztę składników, wymieszać. Wyłożyć pergaminem pół blachy rozsmarować ciasto. Piec w temperaturze 200 C. przez 10 minut. Wyjąć na ściereczkę zdjąć pergamin zwinąć ciasto.

Nadzienie:

Zagotować wino z cukrem i 1/2 szklanki wody. Dodać mąkę zmieszaną z żółtkiem , sokiem i skórką z cytryny zagotować. Dodać ubite białko ,ostudzić. Połączyć z bitą śmietaną dodać posiekaną czekoladę . Rozwinąć ciasto posmarować kremem ponownie zwinąć .

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *