Składniki:
40 dag. mąki
15 dag. masła lub margaryny
5 dag. drożdży
3 łyżki śmietany
4 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
2 jajka
białko
sól
Ponadto:
1 puszka gotowej masy makowej
Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, wsypać cukier puder i cukier waniliowy, szczyptę soli. Posiekać z tłuszczem. Wbić jajka, dodać drożdże wymieszane ze śmietaną i zagnieść ciasto. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować na prostokątny placek. Posmarować białkiem, nałożyć przygotowany farsz, zostawiając czyste brzegi ciasta i zawijać w rulon. Układać go w natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia keksówce i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Piecz 45 minut w temperaturze 180C.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować.