Składniki:

40 dag.  mąki

15 dag. masła lub margaryny

5 dag. drożdży

3 łyżki śmietany

4 łyżki cukru pudru

cukier waniliowy

2 jajka

białko

sól

Ponadto:

 

1 puszka gotowej masy makowej

 

Wykonanie:

Mąkę przesiać na stolnicę, wsypać cukier puder i cukier waniliowy, szczyptę soli. Posiekać z tłuszczem. Wbić jajka, dodać drożdże wymieszane ze śmietaną i zagnieść ciasto. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować na prostokątny placek. Posmarować białkiem, nałożyć przygotowany farsz, zostawiając czyste brzegi ciasta i zawijać w rulon. Układać go w natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia keksówce i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Piecz 45 minut w temperaturze 180C.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *