ROLADA MAKOWA KRUCHO-DROŻDŻOWA ANI

Składniki;

Masa makowa;

1/2 kg. maku
750 ml. wrzącego mleka
15 dag. masła
1 szklanka miodu
15 dag, rodzynek
10 dag. orzechów włoskich
10 dag. skórki smażonej z pomarańczy
10 dag. moreli
parę kropel olejku arakowego

Wykonanie;

Mak włożyć do garnka i zalać wrzącym mlekiem. Gotować na bardzo mały ogniu około 30 minut. Po ugotowaniu mak dokładnie osączyć na gęstym sicie. Zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa na sitku o najmniejszych oczkach.
W garnku roztopić masło, dodać miód i wsypać pokrojone bakalie, podsmażyć chwilkę około 2 minuty. na małym ogniu.
Po tym czasie dodać zmielony mak i smażyć jeszcze około 10 minut, często mieszając, jeśli masa jest za mało słodka, to ją dosłodzić cukrem lub miodem. Odstawić do wystudzenia.

Ciasto;

1/2 kg. mąki pszennej
25 dag. masła lub margaryny zimnej
2 jajka
3 żółtka
4 łyżki cukru
3 łyżki kwaśnej śmietany
5 dag. drożdży
szczypta soli

Wykonanie;

Drożdże rozpuścić w śmietanie do miski wysypać przesianą mąkę, cukier, sól dodać masło i posiekać nożem, dodać roztrzepane jajka, i drożdże wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto podzielić na pół, pierwszą połowę cieniutko rozwałkować na prostokąt. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć połowę masy makowej i rozsmarować równomiernie, pozostawiając około 2-3 cm. wolnej przestrzeni przy dłuższych bokach. I po woli zwijać roladę, ładnie formując boki. Z drugim kawałkiem ciasta postępować tak samo jak z pierwszym. Gotowe rolady ułoży na papierze do pieczenia wysmarowanym niewielką ilością oleju. Rolady zawinąć luźno w papier, a boki papieru podłożyć pod spód i ułoży na blaszkę do pieczenia.Wstawić do nagrzanego piernika na 180 C. i piecz 45 minut. Upieczone rolady lekko studzimy i wyciągamy z papierów, gotowe rolady makowce posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *