Składniki:

 

Na ciasto:

8 żółtek

10 dag cukru

4 białka

15 dag. mąki

 

Do przełożenia:

50 dag. czerwonych porzeczek

10 dag. cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

500 ml. śmietanki 36 %

3 łyżki cukru pudru

1 cukier wanilinowy

1 łyżka żelatyny

 

Wykonanie:

 

Z jedną połową cukru utrzyj żółtka, z drugą ubij białka. Masy połącz z mąką. Prostokątną formę wyłóż pergaminem, rozsmaruj w niej ciasto. Piecz 15 minut w 180 C. Ciepłe ciasto zwiń z pergaminem. Porzeczki rozgotuj z cukrem, przetrzyj, odłóż 2 łyżki. Przecier wymieszaj z rozmieszaną w 2 łyżkach wody mąką, gotuj 2 minuty. Śmietankę ubij z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, wymieszaj z odłożoną masą porzeczkową i rozpuszczoną żelatyną. Z ciasta odkrój prostokąt szerokości 10  cm. Pozostałe ciasto posmaruj masą porzeczkową. Zwiń w ?lornetkę”. Posmaruj  śmietaną ułóż na odkrojonym cieście udekoruj.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *