Składniki:
450 g. szpinaku mrożonego(1 opakowanie)
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka masła
1 łyżka mąki
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
4 jajka
2 serki śmietanowe Philadelfia po 14 dag. każdy
3 łyżeczki chrzanu
30 dag .łososia wędzonego w plastrach
Wykonanie:
Szpinak podsmażyć na maśle odsączyć na sitku dodać przeciśnięty czosnek.Przyprawić do smaku solą ,pieprzem ,gałką muszkatołową. Wystudzić dodać do szpinaku żółtka i mąkę ,oraz ubitą pianę z 2 białek wymieszać.Przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz 15 minut w 190 C.Po upieczeniu placek wyłożyć z papierem na wilgotną ściereczkę. Wystudzić.Przestygnięty placek smarujemy serkami wymieszanymi z chrzanem ,na to układamy plastry łososia tak aby pokryć całość .Ciasto zwijamy w roladę ,następnie w folię wkładamy do lodówki na 3-4 godziny ,a najlepiej na całą noc.Pokroić na plastry dekorować cytryną i zieloną pietruszką.