Składniki:

Ciasto:

4 jajka

5 dag. masła

6 łyżek cukru

7 łyżek mąki

1 łyżka cukru pudru

masa:

25 dag. serka homogenizowanego

125 ml. śmietany 30%

1 cukier waniliowy

1 łyżka cukru pudru

25 dag. truskawek

Wykonanie:

Oddzielić żółtka od białek. Na małym ogniu stopić masło .Żółtka utrzeć z cukrem,dodać przesianą mąkę i stopione masło. Białka ubić z łyżką cukru pudru na sztywną pianę i dodać do ciasta. Płaską formę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć na papier  ciasto. Piecz 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180C. Ciasto wyjąc, przykryć wilgotną ściereczką i odwrócić tak, by ściereczka była na spodzie. Zrolować.

Masa:

Serek homogenizowany dokładnie wymieszać z łyżką cukru pudru. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i połączyć z masą serową. Ostudzone ciasto ostrożnie rozwinąć posmarować kremem serowym, wyrównać, wyłożyć pokrojone truskawki i delikatnie zwijać w rulon i przynajmniej na godzinę dać do lodówki.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *