Składniki:
Ciasto:
4 jajka
5 dag. masła
6 łyżek cukru
7 łyżek mąki
1 łyżka cukru pudru
masa:
25 dag. serka homogenizowanego
125 ml. śmietany 30%
1 cukier waniliowy
1 łyżka cukru pudru
25 dag. truskawek
Wykonanie:
Oddzielić żółtka od białek. Na małym ogniu stopić masło .Żółtka utrzeć z cukrem,dodać przesianą mąkę i stopione masło. Białka ubić z łyżką cukru pudru na sztywną pianę i dodać do ciasta. Płaską formę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć na papier ciasto. Piecz 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180C. Ciasto wyjąc, przykryć wilgotną ściereczką i odwrócić tak, by ściereczka była na spodzie. Zrolować.
Masa:
Serek homogenizowany dokładnie wymieszać z łyżką cukru pudru. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i połączyć z masą serową. Ostudzone ciasto ostrożnie rozwinąć posmarować kremem serowym, wyrównać, wyłożyć pokrojone truskawki i delikatnie zwijać w rulon i przynajmniej na godzinę dać do lodówki.