Składniki:
Ciasto:
4 jajka
5 dag. masła
6 łyżek cukru
7 łyżek mąki
1 łyżka cukru pudru
Masa:
250 g. serka homogenizowanego,
125 ml. śmietany 30%,
1 cukier waniliowy
1 łyżka cukru pudru
25 dag. truskawek
Wykonanie:
Oddzielić żółtka od białek. Na małym ogniu roztopić masło.Żółtka utrzeć z cukrem,dodać mąkę i raz topione masło.Białka ubić z łyżką cukru pudru na sztywną pianę i dodać do ciasta. Blaszkę wyłożyć papierem, a następnie wylać ciasto.Piecz 7 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 C. Ciasto wyjąc, przykryć wilgotną ściereczką i odwrócić tak, by ściereczka była na spodzie. Zrolowac.
Masa:
Serek homogenizowany dokładnie wymieszać z łyżką cukru pudru. Śmietanę ubic z cukrem waniliowym i połączyc z masą serową. Ostudzone ciasto ostrożnie rozwinąć, posmarować kremem serowym, wyrównać, wyłożyć pokrojone truskawki i delikatnie zwinąć w rulon. włożyć do lodówki na 2 godziny.Wierzch można posypać cukrem pudrem lub udekorować według swojego pomysłu.