Składniki:

 

1i1/2 łopatki bez kości

20 dag. wędzonego boczku

3 -4 kiszone ogórki

20 dag. kiełbasy (może być podwawelska)

4 ząbki czosnku

1 duża cebula

4-5 łyżek oleju

sól

pieprz

przyprawa do wieprzowiny

wykałaczki do spięcia rolady

folia aluminiowa

 

Wykonanie:

 

Oczyszczone mięso z łopatki naciąć wzdłuż, ( jak jest jeszcze za grube to nacinamy nawet kilka razy) aby po rozłożeniu powstał prostokąt, przykrywamy mięso kawałkiem folii spożywczej i rozbijamy tłuczkiem na ładny plaster. Posypujemy solą, pieprzem i przyprawą. Boczek, cebulę ,kiełbasę, ogórki, ząbki czosnku tniemy w słupki i układamy na rozbitym mięsie. Zawijamy roladę i spinamy wykałaczkami. Rozgrzewamy kilka łyżek oleju w brytfance i wkładamy roladę zapięciem do dołu tak aby się zapiekła ( zapiekamy z każdej strony około 2 minut aby mięso się nie rozwinęło). Tak opieczoną roladę zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na 1,5 godziny do piekarnika nagrzanego na 180 C. Upieczoną roladę wyjmujemy z piekarnika, odwijamy z folii i przestudzamy. Kroimy na dość grube plastry i podajemy z surówką i ziemniakami do obiadu, można też podawać bez ziemniaczków z samą surówką lub na zimno jako zakąskę. z wytworzonego się płynu zrobić sos.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *