Składniki:
1i1/2 łopatki bez kości
20 dag. wędzonego boczku
3 -4 kiszone ogórki
20 dag. kiełbasy (może być podwawelska)
4 ząbki czosnku
1 duża cebula
4-5 łyżek oleju
sól
pieprz
przyprawa do wieprzowiny
wykałaczki do spięcia rolady
folia aluminiowa
Wykonanie:
Oczyszczone mięso z łopatki naciąć wzdłuż, ( jak jest jeszcze za grube to nacinamy nawet kilka razy) aby po rozłożeniu powstał prostokąt, przykrywamy mięso kawałkiem folii spożywczej i rozbijamy tłuczkiem na ładny plaster. Posypujemy solą, pieprzem i przyprawą. Boczek, cebulę ,kiełbasę, ogórki, ząbki czosnku tniemy w słupki i układamy na rozbitym mięsie. Zawijamy roladę i spinamy wykałaczkami. Rozgrzewamy kilka łyżek oleju w brytfance i wkładamy roladę zapięciem do dołu tak aby się zapiekła ( zapiekamy z każdej strony około 2 minut aby mięso się nie rozwinęło). Tak opieczoną roladę zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na 1,5 godziny do piekarnika nagrzanego na 180 C. Upieczoną roladę wyjmujemy z piekarnika, odwijamy z folii i przestudzamy. Kroimy na dość grube plastry i podajemy z surówką i ziemniakami do obiadu, można też podawać bez ziemniaczków z samą surówką lub na zimno jako zakąskę. z wytworzonego się płynu zrobić sos.