Składniki;
l kg. schabu bez kości
200 g .wędzonego boczku
25 – 30 dag. pieczarek
100 g .siekanych włoskich orzechów
2 – 3 łyżki siekanej natki pietruszki
2 torebki kolorowego pieprzu roztartego w moździerzu
3 – 4 łyżki oleju
1 łyżka masła
sól
pieprz do smaku
1 -2 cebule
sznurek lub nić do obwiązania
folia spożywcza
folia aluminiowa
Wykonanie;
Oczyszczony z błon schab naciąć wzdłuż, aby po rozłożeniu powstał prostokąt, przykryć mięso kawałkiem folii spożywczej i rozbić tłuczkiem. Posolić.
Boczek, cebulę i pieczarki posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i zeszklić cebulę, dodać boczek i na końcu pieczarki – przesmażyć. Odparować nadmiar płynu, doprawić solą i pieprzem – wystudzić, a następnie wymieszać z orzechami i natką pietruszki. Rozłożyć farsz równomiernie na płacie schabu, zostawiając 3-4 cm. z jednej strony, zwinąć roladę i owinąć ją ciasno sznurkiem lub nicią. Obsmażyć mięso na patelni w pozostałym po smażeniu farszu tłuszczu (w razie
potrzeby dolać trochę oleju) z dwóch stron, następnie obtoczyć roladę w rozgniecionym kolorowym pieprzu. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch ułożyć
kawałki masła, przykryć folią aluminiową i-piec w temperaturze 180C. około 1 ,5 godziny .Podawać na zimno z chrzanem lub żurawiną albo na ciepło
ze śliwkowym sosem.