ROLADKI DROBIOWE ZE SZPARAGAMI PESTO

Składniki;

1 pęczek zielonych szparagów

2 małe pojedyncze piersi z kurczaka

8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej

1 łyżka musztardy francuskiej

1 posiekany ząbek czosnku

oliwa

sól

pieprz mielony czarny

papryka słodka

4 łyżki gotowego pesto np. bazyliowego lub domowej roboty pesto pietruszkowe

 

Pietruszkowe pesto ;

Składniki;

1 pęczek natki pietruszki

15g. pestek słonecznika

1/2 ząbka czosnku

5 łyżek oleju rzepakowego

10g. tartego parmezanu

sól

pieprz

 

Wykonanie;

 

Roladki;

Szparagi umyć w zimnej wodzie i odłamać zdrewniałe końcówki ,około 2 cm. od końca. Przygotować marynatę z 2 łyżek oliwy, musztardy, czosnku ,soli, pieprzu, oraz słodkiej papryki.Rozgrzać piekarnik do 190 C.(termoobieg + góra i dolna grzałka). Każdą pierś przekroi w poprzek rozbić na kotlety o grubości 1-2 cm. Kotlety podzielić na dwie części (dzięki temu otrzymamy 8 cienkich plastrów)mięso przełożyć do miski  wymieszać w marynacie. Na każdym kotlecie ułożyć po 2-4 szparagi plastry zwinąć w roladki i owinąć jeszcze w plaster szynki.Roladki przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika na 18-20 minut.Następnie przełożyć na talerz i polać pesto.

Pietruszkowe pesto ;

Składniki;

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, doprawić sokiem z cytryny, solą ,oraz pieprzem.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *