Składniki;
1 pęczek zielonych szparagów
2 małe pojedyncze piersi z kurczaka
8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
1 łyżka musztardy francuskiej
1 posiekany ząbek czosnku
oliwa
sól
pieprz mielony czarny
papryka słodka
4 łyżki gotowego pesto np. bazyliowego lub domowej roboty pesto pietruszkowe
Pietruszkowe pesto ;
Składniki;
1 pęczek natki pietruszki
15g. pestek słonecznika
1/2 ząbka czosnku
5 łyżek oleju rzepakowego
10g. tartego parmezanu
sól
pieprz
Wykonanie;
Roladki;
Szparagi umyć w zimnej wodzie i odłamać zdrewniałe końcówki ,około 2 cm. od końca. Przygotować marynatę z 2 łyżek oliwy, musztardy, czosnku ,soli, pieprzu, oraz słodkiej papryki.Rozgrzać piekarnik do 190 C.(termoobieg + góra i dolna grzałka). Każdą pierś przekroi w poprzek rozbić na kotlety o grubości 1-2 cm. Kotlety podzielić na dwie części (dzięki temu otrzymamy 8 cienkich plastrów)mięso przełożyć do miski wymieszać w marynacie. Na każdym kotlecie ułożyć po 2-4 szparagi plastry zwinąć w roladki i owinąć jeszcze w plaster szynki.Roladki przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika na 18-20 minut.Następnie przełożyć na talerz i polać pesto.
Pietruszkowe pesto ;
Składniki;
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, doprawić sokiem z cytryny, solą ,oraz pieprzem.