Składniki :
1i1/2 kg .łopatki wieprzowej
30 dkg ugotowanej kiszonej kapusty
sól
pieprz
1 czubata łyżka masła
1 łyżeczka majeranku
1 listek laurowy
1 cebula
1 marchewka
olej do smażenia
Wykonanie:
z mięsa w miarę całej pociąć na plastry i cienko rozbić lub jak są ładne całe kawałki to wyciąć głęboką kieszeń do nadzienia. Kapustę kiszoną zalać wodą , dodać listek, majeranek, masło, startą na tarce marchewkę i drobno pokrojoną cebulę, ugotować. Ugotowaną, odcisnąć i w razie potrzeby posiekać nożem, doprawić solą i pieprzem do smaku. Plastry mięsa cienko rozbić, posypać solą i pieprzem .Rozłożyć na desce i ułożyć farsz z kapusty, zwinąć boki a następnie przód , jak krokiety a jak mamy całe kawałki to nadziać farszem i spiąć wykałaczkami. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, na małym ogniu( układamy zwinięciem na tłuszcz, na pewno się nie rozlecą)kilka razy przekręcając żeby się dosmażyły. Podawać z gotowanymi ziemniakami do obiadu lub na zimno jako przystawkę.