ROLADY Z MIELONEGO MIĘSA

Składniki:

Masa mięsna:

60 dag. mielonego mięsa

1 jajko

1 czerstwa kajzerka

1/2 szklanki mleka

10 dag. cebuli

3 ząbki czosnku

1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki

sól

pieprz

Farsz:

2 jajka

5 dag. gotowanej wędzonej szynki

5 dag. pieczarek

1 mały kiszony ogórek

sól

tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Bułkę namoczyć w mleku, dobrze odcisnąć. Obraną cebulę drobno posiekać. Mięso połączyć z bułką, cebulą, rozkłóconym jajkiem, czosnkiem i natką pietruszki roztartymi z solą. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Oczyszczone i umyte pieczarki osuszyć, drobno poszatkować, usmażyć na maśle, dodać rozkłócone jajka wymieszane z łyżką wody. Usmażyć gęstą jajecznicę. Dodać do niej posiekaną szynkę oraz obrane i drobno posiekane ogórki. Z przygotowanej masy mięsnej uformować cienkie, owalne kotleciki. Na każdym ułożyć cienką warstwę nadzienia, ciasno zwinąć, podwijając końce, aby nadzienie nie wypadło. Ułożyć w wysmarowanej brytfannie i piecz w mocno nagrzanym piekarniku aż do chwili, gdy na powierzchni roladek utworzy się ładnie zrumieniona skórka.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *