ROLADY WIEPRZOWE Z KISZONĄ KAPUSTĄ

Składniki:

10 plastrów schabu (1,5 cm grubości)

15 dag. boczku wędzonego

15 dag. kiełbasy cienkiej

20 dag. kiszonej kapusty

2 średnie cebule

1 łyżka suszonego majeranku

2 łyżki tłuszczu do smażenia

1 łyżka mąki pszennej

sól

pieprz

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. rozbić tłuczkiem jak na rolady. Kapustę odcisnąć i drobno posiekać. Kiełbasę i boczek pokroić w słupki,cebulę pokroić w cienkie plasterki. Rozbite płaty posolić, popieprzyć i posypać majerankiem. położyć na nich kapustę i na przemian ułożyć słupki boczku i kiełbasy. Na wierzch położyć cebulę. Płaty mięsa zwinąć i obwiązać bawełnianą nitką lub spiąć wykałaczkami . W rondlu rozgrzać tłuszcz. Obsmażyć na nim rolady z wszystkich stron na złoty kolor. Podlać niewielką ilością wody i dusić około1 godziny,uzupełniając wodę w miarę parowania. Gotowe rolady wystudzić i usunąć z nich nitkę lub wykałaczki. Ponownie podgrzać,powstały sos zagęścić mąką rozbełtaną niewielką ilością wody. podawać z ziemniakami z wody, pyzami kluskami śląskimi.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *