Składniki;
5 płatów wołowiny na rolady
15 dag. mięsa mielonego
2 ogórki kiszone
2 duże cebule
20 dag. boczku wędzonego
3 łyżki musztardy
sól
pieprz
nici kuchenne
2 łyżki mąki pszennej
Wykonanie;
Mięso rozbić tłuczkiem na cienkie płaty. Cebulę,ogórki i boczek pokroić w kostkę,dodać musztardę , mięso mielone i wymieszać doprawić do smaku Na.rozbite płaty rozłożyć farsz na mięsie,zwijać rolady i obwiązać nicią kuchenną.W rondlu rozgrzać smalec i obsmażyć rolady ze wszystkich stron.
podlać wodą i dusić do miękkości,co jakiś czas podlewając wodą.Miękkie rolady wyjąć z rondla i odwinąć z nici.Mąkę wymieszać z wodą,wlać do sosu i pogotować,aż sos się zagęści i doprawić jeżeli trzeba przyprawić solą i pieprzem solą.