ROLADY Z KARKÓWKI W SOSIE ŻURAWINOWYM

Składniki:

 

4 plastry (1,5cm.)karkówki bez kości

sól

4 plastry sera żółtego

1/2 słoika żurawiny do mięs

1 słoiczek pikantnego keczupu

1/2 pęczka natki pietruszki

1 cebula

grzyby suszone ,lub podsmażone pieczarki(ilość wedle uznania)

pieprz

1 łyżka oliwy

 

Farsz:

50 dag. mięsa mielonego

1jajko

1 łyżka bułki tartej

1 ząbek czosnku

sól

pieprz

majeranek

 

Wykonanie:

 

Wcześniej namoczone grzyby gotujemy około 1 godziny ,a następnie mielimy. Dodajemy podsmażoną na oliwie drobno pokrojoną cebulę,doprawiamy solą i pieprzem. Do mięsa mielonego wbijamy jajko dodajemy starty czosnek ,bułkę tarta oraz przyprawy. Mieszamy. Rozbite plastry karkówki smarujemy farszem,na to układamy grzyby,plaster sera,i natkę pietruszki. Zwijamy i obwiązujemy nicią .Rolady układamy w brytfance wysmarowanej tłuszczem ,zalewamy keczupem wymieszanym z żurawiną i pieczemy około1,5 godziny w temperaturze 200 C.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *