Składniki:
4 plastry (1,5cm.)karkówki bez kości
sól
4 plastry sera żółtego
1/2 słoika żurawiny do mięs
1 słoiczek pikantnego keczupu
1/2 pęczka natki pietruszki
1 cebula
grzyby suszone ,lub podsmażone pieczarki(ilość wedle uznania)
pieprz
1 łyżka oliwy
Farsz:
50 dag. mięsa mielonego
1jajko
1 łyżka bułki tartej
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
majeranek
Wykonanie:
Wcześniej namoczone grzyby gotujemy około 1 godziny ,a następnie mielimy. Dodajemy podsmażoną na oliwie drobno pokrojoną cebulę,doprawiamy solą i pieprzem. Do mięsa mielonego wbijamy jajko dodajemy starty czosnek ,bułkę tarta oraz przyprawy. Mieszamy. Rozbite plastry karkówki smarujemy farszem,na to układamy grzyby,plaster sera,i natkę pietruszki. Zwijamy i obwiązujemy nicią .Rolady układamy w brytfance wysmarowanej tłuszczem ,zalewamy keczupem wymieszanym z żurawiną i pieczemy około1,5 godziny w temperaturze 200 C.