Składniki;
200g . podudzia z indyka
100g. marchewki
80g. pietruszki
30g. pora
50g. cebuli
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
1 duże jajko
15g. mąki
sól
pieprz
Wykonanie;
do garnka wlać 2 litry zimnej wody. Kawałki indyka umyć, wyciąć tłuste części.Przygotowane mięso wrzucić do wody, warzywa obrać, marchewkę pokroić w krążki, cebulę przekroić na pół- połowę posiekać a resztę wrzucić bez krojenia do garnka.Pietruszkę przekroić na pół i razem z porem bez krojenia wrzucić do garnka. Wrzucić pozostałe pokrojone warzywa. Gotować przez 40-60-minut, pod lekko uchyloną pokrywką Po tym czasie doprawić do smaku solą i pieprzem.Z rosołu wyjąc polówkę cebuli, oraz pora. Pietruszkę można pokroić, rozgnieść widelcem, lub usunąć z wywaru. Mięso wyjąć podzielić na mniejsze części, po czym z powrotem włożyć do rosołu.Pod koniec gotowania przygotować poduszeczki;Białko oddzielić od żółtka, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dołożyć żółtku, następnie dodać mąkę i delikatnie wymieszać.Powstałą masę ostrożnie wykładać łyżką na gotujący się rosół.Po chwili przewrócić poduszeczki na druga stronę.Przed podaniem posypać rosół natką pietruszki.