ROSÓŁ Z INDYKA Z PODUSZECZKAMI

Składniki;

200g . podudzia z indyka

100g. marchewki

80g. pietruszki

30g. pora

50g. cebuli

1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki

1 duże jajko

15g. mąki

sól

pieprz

 

Wykonanie;

 

do garnka wlać 2 litry zimnej wody. Kawałki indyka umyć, wyciąć tłuste części.Przygotowane mięso wrzucić do wody, warzywa obrać, marchewkę pokroić w krążki, cebulę przekroić na pół- połowę posiekać a resztę wrzucić bez krojenia do garnka.Pietruszkę przekroić na pół i razem z porem bez krojenia wrzucić do garnka. Wrzucić pozostałe pokrojone warzywa. Gotować przez 40-60-minut, pod lekko uchyloną pokrywką Po tym czasie doprawić do smaku solą i pieprzem.Z rosołu wyjąc polówkę cebuli, oraz pora.  Pietruszkę można pokroić, rozgnieść widelcem, lub usunąć z wywaru. Mięso wyjąć podzielić na mniejsze części, po czym z powrotem włożyć do  rosołu.Pod koniec gotowania przygotować poduszeczki;Białko oddzielić od żółtka, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę.  Pod koniec ubijania dołożyć żółtku, następnie dodać mąkę i delikatnie wymieszać.Powstałą masę ostrożnie wykładać łyżką na gotujący się rosół.Po chwili przewrócić poduszeczki na druga stronę.Przed podaniem posypać rosół natką pietruszki.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *