RÓŻE KARNAWAŁOWE

Składniki:

 

30 dag mąki

5 żółtek

3 łyżki gęstej śmietany

1łyżka octu 10%,

szczypta soli

szczypta proszku do pieczenia

tłuszcz do smażenia,

cukier puder do posypywania

konfitura lub dżem

 

Wykonanie:

 

Do mąki przesianej na stolnicy dodać żółtka, śmietanę i ocet, dokładnie wymieszać, starannie wyrobić, aż ukażą się pęcherzyki. Następnie rozwałkować ciasto (starać się nie dosypywać mąki).Wykrawać z ciasta krążki w trzech rozmiarach i naciąć je na obwodzie 5 razy. Środki krążków posmarować białkiem, układając je jeden na drugim, przycisnąć w środku, aby się zlepiły. Tak przygotowane ciastka – imitujące róże – smażyć w bardzo gorącym tłuszczu, układając płatkami do dołu. Usmażone wykładać łyżką cedzakową na papier, aby obciekł nadmiar tłuszczu, a następnie posypać przez sito cukrem pudrem i ułożyć na półmisku. W środek róży włożyć wiśnię z konfitury lub odrobinę dżemu.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *