Składniki:
30 dag mąki
5 żółtek
3 łyżki gęstej śmietany
1łyżka octu 10%,
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
tłuszcz do smażenia,
cukier puder do posypywania
konfitura lub dżem
Wykonanie:
Do mąki przesianej na stolnicy dodać żółtka, śmietanę i ocet, dokładnie wymieszać, starannie wyrobić, aż ukażą się pęcherzyki. Następnie rozwałkować ciasto (starać się nie dosypywać mąki).Wykrawać z ciasta krążki w trzech rozmiarach i naciąć je na obwodzie 5 razy. Środki krążków posmarować białkiem, układając je jeden na drugim, przycisnąć w środku, aby się zlepiły. Tak przygotowane ciastka – imitujące róże – smażyć w bardzo gorącym tłuszczu, układając płatkami do dołu. Usmażone wykładać łyżką cedzakową na papier, aby obciekł nadmiar tłuszczu, a następnie posypać przez sito cukrem pudrem i ułożyć na półmisku. W środek róży włożyć wiśnię z konfitury lub odrobinę dżemu.