Składniki:
8 cienkich plasterków wędzonego boczku
20 dag ostrego żółtego sera pokrojonego na 16 kostek
chili lub pieprz cayenne
połówki małych pomidorów
kawałki kwaszonego ogórka lub czarne oliwki bez pestek
Wykonanie:
Plasterki boczku przekroić w poprzek na połówki. Płytkie żaroodporne naczynie wyłożyć sztywnymi, białymi serwetkami papierowymi, położyć na nie boczek, przykryć serwetkami i ogrzewać przy maksymalnej mocy (100%) przez 3 minuty. Przełożyć na talerz. Kostki sera posypać chilli lub pieprzem cayenne, zawinąć w podpieczony boczek, spiąć wykałaczką lub patyczkiem. Ułożyć w płytkim naczyniu żaroodpornym wyłożonym białymi serwetkami i przy maksymalne mocy (100%) ogrzewać 1,5 minuty, lub do momentu stopienia sera Przybrać pomidorami, kwaszonym ogórkiem lub oliwkami i natychmiast podawać. Z podanych składników uzyskuje się 16 rumaków.