Składniki:

 

8 cienkich plasterków wędzonego boczku

 20 dag ostrego żółtego sera pokrojonego na 16 kostek

 chili lub pieprz cayenne

połówki małych pomidorów

kawałki kwaszonego ogórka lub czarne oliwki bez pestek

 

Wykonanie:

 

Plasterki boczku przekroić w poprzek na połówki. Płytkie żaroodporne naczynie wyłożyć  sztywnymi, białymi serwetkami papierowymi, położyć na nie boczek, przykryć serwetkami i ogrzewać przy maksymalnej mocy (100%) przez 3 minuty. Przełożyć na talerz. Kostki sera posypać chilli lub pieprzem cayenne, zawinąć w podpieczony boczek, spiąć wykałaczką lub patyczkiem.  Ułożyć w płytkim naczyniu żaroodpornym wyłożonym białymi serwetkami i przy maksymalne mocy (100%) ogrzewać 1,5 minuty, lub do momentu stopienia sera Przybrać pomidorami, kwaszonym ogórkiem lub oliwkami i natychmiast podawać. Z podanych składników uzyskuje się 16 rumaków.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *