Składniki:

Ciasto:

15dag. masła
1/4 szklanki cukru
2 łyżki miodu
3/4szklanki mąki
1/2łyżeczki mielonego imbiru
3łyżki winiaku

Masa:

25dag poziomek, lub innych owoców
15dag białego sera trzykrotnie mielonego
1/5 szklanki śmietanki kremówki

Wykonanie:

Masło roztopić w garnku, cukier i miód, podgrzewać, aż cukier się rozpuści, zdjąć z ognia i odstawić, do wystudzonej masy stopniowo dodajemy mąkę, imbir i winiak; wyrobić na gładkie ciasto, a potem rozwałkować na małe krążki o średnicy około10cm, formę do pieczenia wyłożyć papierem i układać w kilkucentymetrowych odstępach przygotowane placuszki, wstawić do gorącego piekarnika i piec około 10min w temperaturze 190 C. Jeszcze ciepłe krążki ciasta owijać wokół okrągłego trzonka Np. drewnianej pałki do ucierania posmarowanego masłem, powstałe rurki układać na tacy.

Masa:

Poziomki umyć i pokroić, zmiksować z cukrem na puszystą masę, śmietanę kremówkę ubić na sztywno i połączyć z poziomkami i serem, przed podaniem
napełniać masą rurki za pomocą szprycy i posypać cukrem pudrem.może być i inny krem, a foremki do rurek można kupić bez problemu.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *