Składniki:
1/2kg. mąki pszennej
25 dag. masła
25 dag. kwaśnej gęstej śmietany
szczypta soli
Wykonanie:
Ciasto szybko zagnieść i dobrze schłodzić w lodówce, owinięte w folię. Wyjąć, podsypując mąką rozwałkować, ale bardzo cieniutko, na grubość 1 mm. Pokroić w długie paski, o szerokości około 1,5 cm. Rurkę posmarować masłem, nawijać na nią paski, zaczynając od części węższej do szerszej. Jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze, układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce. Piecz około 15 minut w temperaturze 200C. Rurki powinny być jasnozłote. Wystudzić, nabić kremem.
Krem:
600 ml. śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Kremówkę ubić, na koniec dodając 2 łyżki cukru pudru lub wykorzystać jako nadzienie gotowy Krem Karpatkowy.