Składniki:

1/2kg. mąki pszennej

25 dag. masła

25 dag. kwaśnej gęstej śmietany

szczypta soli

 

Wykonanie:

 

Ciasto szybko zagnieść i dobrze schłodzić w lodówce, owinięte w folię. Wyjąć, podsypując mąką rozwałkować, ale bardzo cieniutko, na grubość 1 mm. Pokroić w długie paski, o szerokości około 1,5 cm. Rurkę posmarować masłem, nawijać na nią paski, zaczynając od części węższej do szerszej. Jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze, układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce. Piecz około 15 minut w temperaturze 200C. Rurki powinny być jasnozłote. Wystudzić, nabić kremem.

Krem:

600 ml. śmietany kremówki

2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Kremówkę ubić, na koniec dodając 2 łyżki cukru pudru lub wykorzystać jako nadzienie gotowy Krem Karpatkowy.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *