RURKI Z KREMEM JOLI

Składniki;

1/2 kg.mąki
2 jajka
25dag. margaryny
1 szkankal śmietany
szczypta soli
2 „Śnieżki”
1 galaretka cytrynowa

 

Wykonanie;

 

Z mąki,margaryny (zimnej), śmietany,soli,1 jajka zagnieść szybko ciasto. Uformować kulę i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie część ciasta rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm i pociąć na paseczki o szerokości  2-3 cm. Rurki ( foremki ) lekko posmarować olejem tylko za pierwszym razem. Paseczki nawijać na foremki zaczynając od wąskiej strony. Każdą rurkę do połowy posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem, układać na natłuszczonej blaszce stroną nie posmarowaną jajkiem . Piecz w nagrzanym piekarniku w  temperaturze 180 C. około 20-25 minut do zrumienienia. Po upieczeniu ściągać z blaszki i od razu z foremek. Foremki będą gorące to można pomóc sobie nożem.

Krem;

 

Galaretkę rozpuścić wcześniej w 1 szklance wody. Zostawić do ostygnięcia. Śnieżki ubić na sztywno w 1 i 3/4 szklanki mleka. Na koniec dodać lekko tężejącą galaretkę. Ubijać jeszcze 2 minuty. Następnie krem nałożyć do szprycy lub woreczka z małym otworem i napełniać rurki. Schłodzić w lodówce. Rurki można napełniać też ubitą na sztywno 30 % śmietaną lub kremem budyniowym.najlepiej smakują na drugi dzień.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *