Składniki:
1 kg. filetów z białej ryby
1 szklanka kwaśnej śmietany
50 dag. pieczarek
1marchewka
1pietruszka
kawałek selera
2 cebule
1łyżka masła
1łyżka mąki
mały liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
szczypta gałki muszkatołowej
1łyżka posiekanej natki pietruszki
sól
biały pieprz
Wykonanie:
Filety opłukać, starannie i osuszyć, pokroić na porcje, oprószyć pieprzem i solą, odstawić na 30 minut. Warzywa obrać i wypłukać, zalać dwiema niepełnymi szklankami wody, osolić, w ło żyć liść laurowy i ziele angielskie. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Wywar odcedzić (powinna go być pełna szklanka), przyprawić solą i pieprzem. W rondlu rozgrzać masło, obsmażyć oczyszczone i pokrojone w plastry pieczarki. Ułożyć rybę na pieczarkach, podlać gorącym wywarem dusić około 20 minut na małym ogniu. Śmietanę wymieszać z mąką i gałką muszkatołową, wlać do rondla z rybą, zagotować. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Podawać z piure ziemniaczanym albo ryżem i wyrazistą w smaku surówką.