RYBA DUSZONA Z PIECZARKAMI

Składniki:

1  kg. filetów z białej ryby

1 szklanka kwaśnej śmietany

50 dag. pieczarek

1marchewka

1pietruszka

kawałek selera

2 cebule

1łyżka masła

1łyżka mąki

 mały liść laurowy

2 ziarenka ziela angielskiego

szczypta gałki muszkatołowej

1łyżka posiekanej natki pietruszki

sól

biały pieprz

 

Wykonanie:

 

 

 Filety opłukać, starannie i osuszyć, pokroić na  porcje, oprószyć pieprzem i solą, odstawić  na 30 minut. Warzywa obrać i wypłukać, zalać  dwiema niepełnymi szklankami wody, osolić, w ło żyć liść laurowy i ziele angielskie. Gotować, aż warzywa  będą miękkie. Wywar  odcedzić (powinna go być pełna szklanka), przyprawić solą i pieprzem. W rondlu rozgrzać masło, obsmażyć oczyszczone i pokrojone w plastry pieczarki. Ułożyć rybę na pieczarkach, podlać gorącym wywarem  dusić około 20 minut na małym ogniu. Śmietanę wymieszać z mąką i gałką muszkatołową, wlać  do rondla z rybą, zagotować. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Podawać z piure ziemniaczanym albo ryżem i wyrazistą w smaku surówką.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *