Składniki:
? kg. ryby ( Panga , Dorsz , Tilapia )
1 szklanka pokrojonej w paseczki brzoskwini z syropu
1 szklanka pokrojonej w paseczki papryki konserwowej
1 ogórek kiszony pokrojony w pół plasterki
1 duża cebula pokrojona w piórka
? szklanki soku z brzoskwiń
1 szklanka wody
1 kostka bulionu rybnego ( lub warzywnego )
oliwa
mąka
2 łyżki pikantnego ketchupu
4 łyżeczki przecieru pomidorowego
sól
2 łyżeczki mielonego pieprzu
1 łyżeczka sosu sojowego
Wykonanie:
Filety rybne posolić i obtoczyć w mące. Usmażyć na oliwie na rumiano. Odłożyć. Na 2 łyżkach oleju zeszklić cebulę nie rumieniąc jej. Wlać sok z brzoskwini i wodę. Dodać ketchup, przecier, kostkę bulionową, pieprz, sos sojowy. Dusić 10 minut. Dołożyć brzoskwinie, paprykę , ogórek i dusić jeszcze 5 minut. W naczyniu z pokrywką układać warstwami :sos, rybę pokrojoną w 2 cm. paski, sos. Przykryć. Zostawić do ostygnięcia, a potem wstawić do lodówki na 4 godziny.