Składniki:

 

1i 1/2 kg. ryby (mogą być filety)

3 duże marchewki,

2 pietruszki

1por

1seler

3 cebule

1/2 szklanki oleju

3 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżka mielonej papryki

2 liście laurowe

4 ziela angielskie

sok z cytryny

cukier

sól

 

Wykonanie:

 

Jarzyny oczyścić, umyć, zetrzeć na grubych oczkach tarki lub pokroić w paski. Włożyć do dużego rondla z mocno rozgrzanym olejem, podlać kilkoma łyżkami wody, dodać liście laurowe, cukier, sól i dusić na wolnym ogniu 15 minut. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, 3 łyżki wody i gotować  następne 10 minut. Przyprawić sokiem z cytryny i mieloną papryką. Rybę oczyścić pokroić w dzwonka włożyć do rondla z jarzynami podlać niewielką ilością wody dusić na wolnym ogniu do miękkości po czym przełożyć na półmisek przykryć jarzynami polać sosem ostudzić. Podawać na zimno z białym pieczywem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *