Składniki:
1i 1/2 kg. ryby (mogą być filety)
3 duże marchewki,
2 pietruszki
1por
1seler
3 cebule
1/2 szklanki oleju
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka mielonej papryki
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
sok z cytryny
cukier
sól
Wykonanie:
Jarzyny oczyścić, umyć, zetrzeć na grubych oczkach tarki lub pokroić w paski. Włożyć do dużego rondla z mocno rozgrzanym olejem, podlać kilkoma łyżkami wody, dodać liście laurowe, cukier, sól i dusić na wolnym ogniu 15 minut. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, 3 łyżki wody i gotować następne 10 minut. Przyprawić sokiem z cytryny i mieloną papryką. Rybę oczyścić pokroić w dzwonka włożyć do rondla z jarzynami podlać niewielką ilością wody dusić na wolnym ogniu do miękkości po czym przełożyć na półmisek przykryć jarzynami polać sosem ostudzić. Podawać na zimno z białym pieczywem.