Składniki:
1 kg. filetów z ryby morskiej
3 marchewki
2pietruszki
1 mały seler
1 cebula
10 dag. mąki
4 łyżki oleju
2 łyżki pasty pomidorowej
sok z połowy cytryny
sól
pieprz
bazylia
oregano
Wykonanie:
rybę opłukać, posolić i obtoczyć w mące, dokładnie przyciskając. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Włoszczyznę obrać, zetrzeć na tarce warzywnej, cebulę drobno posiekać. Dusić do miękkości przez około 30 minut ,na niewielkiej ilości oleju na małym ogniu pod przykryciem wraz z ziołami i przyprawami. Pod koniec duszenia dodać pastę pomidorową oraz sok z cytryny. Przestudzonymi warzywami obłożyć usmażone filety rybne. Wstawić do lodówki i podawać po kilku godzinach ozdobione plasterkami cytryny i świeżymi ziołami .