Składniki:

 

1 kg. filetów z ryby morskiej

3 marchewki

2pietruszki

1 mały seler

1 cebula

10 dag. mąki

4 łyżki oleju

2 łyżki pasty pomidorowej

sok z połowy cytryny

sól

pieprz

bazylia

oregano

Wykonanie:

rybę opłukać, posolić i obtoczyć w mące, dokładnie przyciskając. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Włoszczyznę obrać, zetrzeć na tarce warzywnej, cebulę drobno posiekać. Dusić do miękkości przez około 30 minut ,na niewielkiej ilości oleju na małym ogniu pod przykryciem wraz z ziołami i przyprawami. Pod koniec duszenia dodać pastę pomidorową oraz sok z cytryny. Przestudzonymi warzywami obłożyć usmażone filety rybne. Wstawić do lodówki i podawać po kilku godzinach ozdobione plasterkami cytryny i świeżymi ziołami .

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *